Moravský UltraMaraton

MUM (Moravský UltraMaraton) je mezinárodní běžecký etapový závod na 7 maratonů  v sedmi po sobě následujících dnech nebo kategorie třech maratonů ze sedmi.  Je to nejdelší a nejtěžší běžecký etapový závod pořádaný na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu a probíhá velmi členitým terénem, když její profil zahrnuje v průměru 900 m stoupání,  tím je rozhodně náročnější než jiné podobné závody organizované na území ČR. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.

V sobotu 4. července 2021 ve 14:00 byl odstartován již 29. ročník Moravského UltraMaratonu, a to jako již tradičně Lomnickou etapou, která tedy začíná i končí v Lomnici u Tišnova. Na start se postavilo 146 odhodlaných běžců, připravených čelit všem nesnázím náročného závodu, který vede skoro pohádkově přes devatero údolí a hor s celkovým stoupáním 941 metrů (a tedy i klesáním). Bylo příjemné v týmu organizátorů vidět zakladatele Moravského ultramaratonu Tomáše Ruska a ve startovním poli Dana Orálka, který svými dosavadními výsledky pozitivně provokuje mladší běžce, aby si s ním změřili síly.

   Na startovní listině tohoto závodu bylo přihlášeno 146 maratonců nejen z ČR, ale i Německa, Slovenska, Maďarska,  Bosny a Hercegoviny a mezi těmi všemi se s číslem 122 objevila za SOKOL Lomnička i Soňa Mihulová, která se jako nejmladší účastník hned v prvním závodě probojovala mezi ženami na 8. místo v celkovém pořadí s časem 4:30:17. Celkově skončila na 46. místě první Lomnické etapy. Nejlepšího výsledku však dosáhla na Olešnické etapě, kde s časem 4:22:53 doběhla na 26. místě v celkovém pořadí!  

   V sobotu 10. července 2021 čekala Moravský ultramaraton poslední, sedmá etapa, zvaná Cimrmanova, která se běží formou dvou okruhů z Lomnice do Lomnice. Přestože podle profilu by se mohlo zdát, že jde o snadnější etapu, nastoupá se zde „jenom“ 719 metrů, je tu řada faktorů, které ji činí obtížnou. Nejenže jsou i zde prudká stoupání, ale hlavním faktorem je únava z předchozích etap a čtvrt dne zkrácená doba, kterou měli běžci k dispozici na regeneraci ze včerejška. Specifikem Cimrmanovy etapy je Gundersenova metoda startování, kdy běžci startují v různých časech podle dosavadní výkonnosti, takže čistě teoreticky by mohli všichni doběhnout do cíle ve stejnou chvíli. A skutečně tento den změnil dosavadní celkové pořadí.

   Po absolvování poslední sobotní etapy (Lomnická-Cimrmanova) a sečtení jednotlivých časů stanula Soňa Mihulová mezi ženami v kategorii 3/7 na neuvěřitelném třetím místě.  

   Pokud někteří běžci uvažují, že by chtěli MUM třeba příští rok zkusit, tak se mohou například inspirovat u Josefa Holého, který letos ve svých 80 letech opět úspěšně absolvoval závod 3 ze 7 anebo u německé běžkyně Sigrid Eichner, která letos oslaví 81 let a zvládla od pondělka 6 maratonů. Ten 1. ji utekl proto, že ze soboty na neděli běžela mistrovství Německa na 24 hodin a hned potom jela do Lomnice, aby mohla opět běžet MUM.

Příspěvek byl publikován v rubrice běh, Sportovní akce a jeho autorem je Jiří Borek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.