XVII. Všesokolský slet – Sokol Lomnička NA ZNAČKY!

Ve dnech 30.6.-5.7.2024 se v Praze konal již 17. všesokolský slet, kterého se zúčastnili cvičenci Sokola Lomnička. Naši cvičenci cvičili hlavně ve skladbách Fitness, Leporelo a Před kamerou, některým se poštěstilo a byli vybráni do show Sokol Gala a jiní měli tu čest nést prapor Sokola Lomnička a Sokola Tišnov.

Do Prahy jsme se společně s naší župou vypravili už v sobotu 29.6. Část naší výpravy byla ubytována na Třebešíně na kolejích gymnázia a střední průmyslové školy a druhá část v ZŠ Mládí v Praze Stodůlky, kde jsme nocovali na karimatkách v jednotlivých třídách.

V neděli 30.6. jsme zahájili náš sletový program sletovým průvodem, který vedl z Václavského náměstí přes Národní třídu, kolem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, přes ulici 17.listopadu až na Staroměstské náměstí. Čas před průvodem nám zpestřila živá hudba s bubeníkem Daliborem Gondíkem a maskot Sokola, Sokolík Pepík. Dvěma z našich cvičenců bylo umožněno jít v čele naší župy, jelikož nesli prapory jednoty Lomničky i Tišnova.

Den někteří z nás zakončili výšlapem na Petřín, kde se kochali jak krásně osvícenou Petřínskou rozhlednou, tak pohledem na noční Prahu a na ohňovou show menšího sokolského divadla.

V pondělí 1.7. nás čekaly první zkoušky v areálu Fortuna arény a také první malé výlety po Praze, ať za památkami, nebo do JumpParku.

Úterý 2.7. pro mnoho z našich mužů, kteří cvičili skladbu Před kamerou, představovalo velký den, jelikož je kromě mnoha nácviků čekalo vystoupení ve vyprodané O2 areně. Kdo zrovna neměl nácvik, tak se vydal po toulkách Prahou, do zoologické a botanické zahrady, jedinci navštívili i nemocnici, kde pro zpestření sletu získali sádru. A všichni jsme se večer sešli v již zmíněné O2 areně, kde jsme my i naši muži byli součástí velkolepého příběhu, který vyprávěl o vzniku Sokola až po jeho současnost. 
Celou show doprovázela dechberoucí živá hudba a mohli jsme vidět vystoupení hradní stráže, sokolské stráže, zahraničních sokolů… akrobacii na velkých trampolínách, závěsnou akrobacii na kruzích či šálách a lanech nebo na kolech, pódiové skladby, taneční vystoupení… bylo toho hodně, až se tajil dech.

Středa 3.7. byla ve znamení zkoušek a první generálky na čtvrteční večerní program. Únava začala být znát i na dětech, které jindy zběsile hrály vybíjenou a běhaly po tělocvičně, zatímco dnes usnuly v kině. Přesto a přes pozdní návrat na ubytování si děti nejvíce užily právě noční generálku.

Ve čtvrtek 4.7. nás čekaly poslední zkoušky, generálka na páteční program a hlavně pro některé první ostré vystoupení na sletě, na ploše Fortuna areny v Edenu v Praze, které sledoval plný stadion a také samotný prezident České republiky Petr Pavel. Večerní sletový program má svou vlastní dechberoucí atmosféru, kdy je člověk hrdý, když vidí na ploše stát prapor své jednoty, jednoty Sokol Lomnička, jak je dekorován sletovou stuhou, když cítí husí kůži z potlesku celé arény a nad ním se otevírá noční obloha.
Únava nabírala na obrátkách, ale díky vzájemné podpoře, spolupráci a přátelství napříč jednotami a župami jsme tento krásný večer zvládli.

Pátek 5.7. byl volnější den, kdy nás čekalo pouze odpolední vystoupení a odjezd domů. Volno každý využil trošku jinak. Někteří vyspávali, jiní balili a další se vydali ještě na poslední obhlídku Prahy. Nikdo si však nenechal ujít odpolední vystoupení, které mělo fantastickou atmosféru a na cvičencích bylo vidět, jak si slet užívají až do úplného konce. 

Bohužel program byl pro některé nabitý až příliš, takže se pár slečen neobešlo bez zdravotních komplikací. Vše se ale díky pomoci přátel a zdravotníků zvládlo a Prahu jsme opustili všichni společně.

Jsme nabiti spoustou nových, pozitivních a společných zážitků, na které budeme ještě dlouho vzpomínat, protože heslo letošního sletu má pravdu, SLET SPOJUJE!

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem cvičitelům, kteří měli sílu zvládnout jak nacvičování, tak své svěřence, a samozřejmě i všem účastníkům, kteří reprezentovali Sokol Lomnička na XVII. Všesokolském sletě.

XVII. Všesokolskému sletu NAZDAR!

Děkujeme sponzorům

Obec Lomnička

Župa Pernštejnská

Bártagroup

Autoři: Aleš Hnízdil a Hanka Straková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sportovní akce a jeho autorem je Aleš Hnízdil. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.